21. marraskuuta 2014

RAK - Random Act of Kindness

Ensimmäisen kerran törmäsin lyhenteeseen RAK Facebookin ihmeellisessä maailmassa ja jäin miettimään että mitä se oikein tarkoittaa. Googlettelulla selvisi, että kirjaimet RAK tulee sanoista Random Act of Kindness, suomeksi Yllätyshyvyys. Etsin lisätietoa aiheesta, ja innostuin valtavasti tästä ihanasta ideasta!

RAK on Yhdysvalloissa alkunsa saanut liike, jonka ideana on nimettömänä tehdyt hyvät teot - vastapalvelusta odottamatta. Suomessa ilmiö on vielä melko pieni, mutta uskon että sanan levitessä ilmiökin kasvaa, sillä haluan uskoa että tämä meidänkin kotimaa on täynnä hyviä ja ihania ihmisiä.
Raktivistit uskovat, että pienet hyvät teot muuttavat maailmaa askel kerrallaan paremmaksi paikaksi. Näin ollen hyvä lähtee kiertämään: Kun on kokenut vieraan ihmisen ystävällisyyttä tai saanut apua, haluaa itsekin auttaa muita.

Joidenkin tutkimusten mukaan toisten auttaminen lisää omaa onnellisuutta, ja 3-5 pientä hyvää tekoa päivässä lisää ihmisten onnellisuuspisteitä. Teho kasvaa sitä mukaa kun teot jatkuvat.

Pieniä hyviä tekoja voivat olla vaikka:

- Halaus
- Hymy
- Postikortti mummolle
- Kynsilakka harrastajalle
- Kannustava kommentti blogiin
- Taloyhtiön kulkureittien kolaaminen
- Viestilappunen kirjaston kirjan välissä
- Runo
- Mukava (ja yllättävä) tekstiviesti


...You name it - Share some Love!

Itse olen mm. postittanut hyvälle ystävälleni yllätyslaatikon joka sisälsi pieniä söpöjä ja tarpeellisia juttuja kun hänellä oli vaikeaa.

Lisäksi olen kirjoitellut yllätyskirjeitä ystävilleni.


Olen myös aikanaan lapsena lähettänyt pullopostia.

Tämän postauksen myötä haastan teidät kaikki tekemään päivittäin hyviä tekoja! Aiotteko ottaa haasteen vastaan?


Minkälaisia Yllätyshyvyyksiä te olette tehneet?

xoxo, Katri

4 kommenttia:

 1. Ehdottomasti! Tää on NIIN siisti juttu! Kannattaa muuten katsoa sellanen leffa ku, Anna Hyvän Kiertää. Taitaa löytyä myös kirjana, mut itse olen nähnyt vain leffan ja suosittelen. Mulla on tapana töissä järjestellä keittiötä ja toistenkin työpisteitä aina välillä. Tietysti aukaisen ovia ja autan ihan ketä vain kun tilaisuus tulee. Miestäni jopa joskus "ärsyttää" kun olen niin avulias kaikki kohtaan :D Mut mulle siitä ei ole vaivaa, ja saan siitä hyvän mielen niin miksipä en toimisi näin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä - itsekin availen ovia ja usein mun suusta kuuluu "voinko auttaa jotenkin?" :D
   Kiltteys saattaa tietyn pisteen ylittäessä olla myös vahingollista itselle mutta niin kauan kun sitä ei käytetä hyväksi ja siitä saa itsellekin hyvän mielen, se kannattaa. :)
   Pitääkin laittaa korvan taa tuo leffa!

   Poista
 2. olipa söpö postaus ! <3 mä joskus hymyilen ihmisille, varsinkin vanhuksille, siitä tulee hyvä mieli :) ja tulipa tässä mieleen yksi juttu jonka kaverit teki mulle. en päässyt ensiyrittämällä mopokortin teoriakoetta läpi ja tietenkin olin tosi harmistunut. no mun kaksi ystävää oli leiponut mulle yli-ison ja rasvaisen muffinssin jonka ne toi kotiovelle halien kera <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hymyily on mun mielestä ihan ehdottoman tärkeää, mä oon koittanut itse ottaa tavoitteeksi hymyillä kaikille vastaantuleville :) Toivotaan että onnistun!
   Voi kuulostaapa ihanalle tuo sun kavereiden yllätys! ♥ Pidä kiinni tuollaisista ystävistä :3

   Poista

Kommentti? ♥

Please feel free to comment me also in english! ♥